۱۳۸۴ تیر ۷, سه‌شنبه

پروژه های دانشگاهی

تنظیم گزارش مطالعات در درس طرح نهایی

بر اساس نیازهای یک پروژه طرح نهایی ، می بایستی که مجموعه مطالعات انجام پذیرفته در مجلدات گزارش مطالعات به همراه مدارک معماری پروژه تحویل استاد راهنما و یا گروه معماری گردد . لذا در اینجا به طرح قالبی برای ارائه مطالب نموده و رعایت آن را برای دانشجویان مستقیم خود در گروه معماری مشهد الزامی می دانم .
دفترچه مطالعات به دو قسمت عمده ؛ مطالعات و طراحی تقسیم می شود ، که قبلاً در خصوص محتوای قسمت مطالعات توضیح داده ایم . لذا ترتیب دفترچه به قرار زیر می تواند باشد ؛

1- جلد دفترچه ( با رعایت ضوابط )
2- صفحه سفید
3- صفحه بنام خدا
4- مشخصات روی جلد
5- تقدیم به .... (اختیاری است)
6- تقدیر و تشکر ( اختیاری است )
7- آغاز سخن (اختیاری است)
8- فهرست
9- فهرست جداول و نمودارها ( در صورت نیاز )
10- مقدمه
11- بیان موضوع طراحی (Paper)
12- مطالعات ( نوشتاری ،تصویری ، جداول ، ..... )
13- مدارک معماری ( آلبوم نقشه ها )
14- ضمائم
15- منابع و ماخذ

نکات ؛
- در فهرست نویسی رعایت اختصار ، بدون آنکه کمبودی در ارائه اطلاعات ایجاد نماید ، حائز اهمیت است .
- ذکر منابع در پانویس صفحات (منبع نویسی ) بر اساس شیوه های رایج ( هاروارد یا ونکوور ) براعتبار متن می افزاید .
- حد اکثر صفحات یک دفترچه مطالعاتی در گروه معماری مشهد 150 صفحه تعیین شده است .

در مجال بعدی به تشریح محتوای گام دوم فرآیند طراحی که مربوط به مرحله تحلیل اطلاعات و همچنین تدوین برنامه فیزیکی می باشد ، خواهیم پرداخت .

۱۳۸۴ خرداد ۲۰, جمعه

عکس معماری

ساختمان صدا و سیما (بخش فرهنگی) - مشهد

تریبون میدان شهدا

میدان شهدا - محوربالا خیابان

(عکس از آرشیو وب لاگ است)

اینجا میدان فرهنگ هاست . فرهنگ هایی از جنس آدمها . آدمهایی که می آیند می ایستند یا می گذرند و می روند . آدمهایی که اهل همین شهرند . آدمهایی از جنس کار و خستگی. آدمهایی از جنس انتظار . آدمهایی از جنس سکوت .سکوتی از جنس درد .
اینجا میدان برخوردهاست . اینجا همه را می بینی . هر روز و هر لحظه . چهره ها همه آشنایانی غریبند . می شناسی همه را و هیچکس را . اینجا اما همه آشنایند . نگاه کن . خط سپیدی را که همه بر آن می ایستند . به یکسو رو می کنند . دست بر سینه می گذارند . خم می شوند و آنگاه می روند . اینجا همه سلام می کنند .
اینجا تلخ است وقتی به چهره های خسته و منتظر کارگران نگاه می کنی . تلخ است وقتی رنج فقر را در چهره ها به تماشا می نشینی . تلخ است وقتی گذشته ها را می خرند و خراب می کنند . اینجا تلخ است وقتی ویرانی خاطره ها را می بینی . وقتی چهره پیرمردی را می بینی که با بهت در سکوت ویرانی گذشته ها تماشا می کند . تلخ است وقتی سرگشتگی آدمها را می بینی . تلخ است وقتی بی تفاوت از کنار این همه می گذری . و اینجا شیرین است وقتی به افق می نگری . به کاغذ هایی که نمایی از آینده را ترسیم می کنند . چهره هایی که برای شهر تو شهر من شهر ما نگرانند . شیرین است وقتی هنوز نمادی از شهر پابرجاست . شیرین است وقتی به روبرو نگاه می کنی و گلدسته ها را در دوردستها می بینی .
شیرین است وقتی می دانی قرار است همه سامان یابند . وقتی می دانی اینجا همیشه میدان برخوردها خواهد بود .
نگاه کن . حالا آن خط سفید است که سلا م می کند . به تو به من به ما و به فردا ... .

(سوده پورصادقی)

۱۳۸۴ خرداد ۱۷, سه‌شنبه

بیوگرافی معمار

از آنجایی که عزیزان دانشجو به مقاله "آموزش در جهت معماری اسلامی " توجه نشان داده اند ، برآن شدیم تا به کمک آقای کیوان صابری اطلاعات بیشتری از "گلزار حیدر " فراهم کرده و در اختیار علاقمندان بگذاریم ؛

گلزار حیدر یکی از اساتید ارشد و از چهره های مطرح در سطح بین المللی در زمینه معماری اسلامی است که از 1 جولای 2000 به عنوان رئیس دانشکده معماری کارلتون کانادا برگزیده شده است .
وی در پاکستان متولد و در 1961 با بورس شاگرد ممتازی به آمریکای شمالی رفته است. وی همزمان در رشته مهندسی عمران و معماری تحصیل کرده و به درجه PHD در مهندسی نائل شده است .
در 1975 در ایجاد بخش مطالعاتی ویژه ای در دانشگاه کارلتون سهم بسزائی داشته ، به گونه ای که این بخش به واسطه پروژهای طراحی ای که در دستور کار داشت ، در سطح بین المللی شهرت یافت ،که می توان به سیستم خانه سازی Rhombi اشاره کرد که در مرکز و جنوب آمریکا برای مقابله با زلزله و ترنادو به کارگرفته شد .
به دنبال یک فرصت مطالعاتی در 1980 در عربستان صعودی ، توجه خود را به موضوع " سنت و مدرنیته " در خاورمیانه و خاوردور جلب کرد .
در 1988 به عنوان عضو ارشد کمیسیون بین المللی حفظ و نگهداری میراث فرهنگ اسلامی انتخاب شد ، وی از همان موقع بر مطالعه و تحقیق در زمینه معماری و شهرسازی اسلامی متمرکز گردیده است و یکی از طراحان برجسته مراکز اسلامی بزرگ و مساجد در سراسر آمریکای شمالی به شمار می رود و در همین زمینه مقالات و نقدهای بسیاری را به چاپ رسانیده است .
پروژه های فراوانی از او در مسابقات بین المللی نامزد دریافت جایزه شده اند .
مقالات و کتب :

- Expressions of Islam in Buildings .
- Education Towards an Architecture of Islam .
- Faith is the Reflections on the Mosque .
- Islam , Cosmology , and Architecture .
- Islamic Architecture in Non-Islamic Environments .

۱۳۸۴ خرداد ۱۴, شنبه

پروژه های دانشگاهی

حوزه (گام ) دوم در فرآیند طراحی درس طرح نهایی

چندی قبل به ارائه مقاله فرآیند طراحی در درس طرح نهایی پرداختیم و از آنجایی که در حال حاضر اکثر دانشجویان درس طرح نهایی مقطع کارشناسی معماری در حوزه مطالعات پروژه خود می باشند ، لذا موارد زیر را جهت تکمیل آن مقاله اضافه می نماییم :

در آنجا گفتیم که یک پروژه دارای سه حوزه یا گام است ؛
1- بيان موضوع طراحي ( Paper)
2- مطالعات و تحليل اطلاعات (Study & Analyze)
3- طراحي و ارائه پروژه (Design & Presentation )
و لازم می دانیم که در مورد دوم به توضیحات بیشتری بپردازیم . حوزه مطالعات و تحلیل مشتمل بر شش مرحله می باشد ؛

مرحله اول ؛ مطالعات پایه و زمینه
مرحله دوم ؛ مطالعات تکمیلی و تطبیقی
در هر دو مرحله ، ضمن تنظیم فهرست مطالب و دسته بندی موضوعات در فصلهای مطالعاتی ، به تهیه و جمع آوری اطلاعات در فصلها و بخشها و بندهای مناسب پرداخته و ضمن خلاصه نویسی به مرور و بررسی ( پردازش ) اطلاعات می پردازیم . محصول این مراحل تحلیلهای بخشی مطالعات و از آنجا نتایج مربوط به هر فصل و یا بخش اطلاعاتی است .
نکته :
- مطالعه و توجه به سیستمهای سازه و تاسیسات در یک طرح نهایی ( در مرحله مطالعات تکمیلی و تطبیقی ) واز آنجا پیشنهاد سیستم سازه و تاسیسات طرح ،از جمله مواردی است که در یک پروژه کاربردی ،اهمیت دارد .
مرحله سوم : می توان در ادامه نتایج هر فصل ، با جمع بندی نهایی نتایج ( ترکیب نتایج ) به پایان مراحل مطالعاتی نزدیک شد .
مرحله چهارم : تدوین مبانی طراحی معماری پروژه ( به مقاله آرشیو وب لاگ مراجعه شود ) ، موردی است که در ادامه جمع بندی نهایی نتایج حوزه مطالعه و تحلیل آورده می شود .
مرحله پنجم : تنظیم برنامه فیزیکی که خود شامل دو فصل ؛ مبانی برنامه ریزی فیزیکی و طرح جامع فیزیکی است ، ( در مجال دیگری به آنها خواهیم پرداخت ) نیز بصورت سلسله مراتبی در انتهای حوزه مطالعات و تحلیل ، آورده می شود .
مرحله ششم : قابلیت سنجی اراضی آخرین مرحله حوزه دوم می باشد ، که در آن به اتکا کلیه اطلاعات و جمع بندیهای نهایی به سنجش و توزیع برنامه پروژه برروی زمین مورد طراحی پرداخته می شود . سه پیشنیاز همیشگی قابلیت سنجی اراضی عبارتند از : اول مطالعت زمینه ،دوم مبانی طراحی معماری پروژه ، سوم برنامه فیزیکی

در فرصتهای بعدی به تشریح حوزه سوم یعنی طراحی و ارائه پروژه خواهیم پرداخت .


دیاگرام حوزه دوم ( مطالعات و تحلیل اطلاعات )

مرحله اول : فصل مطالعات پايه و زمينه ---تنظیم فهرست و منابع --- خلاصه نویسی -- بررسی وتحليل هاي بخشي --- نتيجه گيري از هر فصل
مرحله دوم : فصل مطالعات تکميلي و تطبيقي---- تنظیم فهرست و منابع --- خلاصه نویسی ---- بررسی وتحليل هاي بخشي --- نتيجه گيري از هر فصل
مرحله سوم : تحليل و جمع بندي نهايي نتايج(مرحله اول و دوم )
مرحله چهارم : تدوين مباني طراحي معماري پروژه
مرحله پنجم : تنظيم برنامه فيزيکي پروژه
مرحله ششم : قابليت سنجي اراضي

۱۳۸۴ خرداد ۱۱, چهارشنبه

آموزش معماری

هرگونه پژوهش و مطالعه ای ،نیاز به تقاضا و پذیرش اولیه از جانب شخص مطالعه گر دارد حال سئوال اینجاست که ؛
- چقدر و چگونه برای ما (مدرس و دانشجو ) این نیاز و ضرورت تعریف شده است ؟
- و چقدر و چگونه ما آن را باور داریم ؟
- و در صورت اشتراک و توافق نظر بر سر ضرورتهای وجودی مطالعه و کسب معلومات ،چه میزان آماده قبول مقتضیات و مسئولیتهای آن هستیم ؟

به نقل قول از گلزار حیدر ( مقاله آموزش در جهت معماری اسلامی ) ، جوینی نیشابوری می گوید :

شرط دانش اندوختن،هوش وشورو فقر و هجران ، پند استاد و عمر طولانی است .
From history comes an echo in the words of Juwaini of Nishabur , who , while laying out the
requisites of know ledge , said
A Quick mind , Zeal , Poverty and a Foreign land , A Professor’s inspiration and of Life a long span