۱۳۸۷ آذر ۲۵, دوشنبه

آموزش معماری

چیستی دکترای معماری (06)
در سرفصل آموزش دوره دکتری (شورایعالی برنامه ریزی) در خصوص هدف آموزشی آمده است ؛
« هدف این دوره تربیت فارغ التحصیلانی است که جمع صفات انسانهای معلم ، محقق و اندیشمند در رشته معماری می باشد.چنین انسانهای جامعی در هر مسئولیتی قابلیت پویا کردن محیط اطراف خود را داشته ولی عمدتاً برای تدریس در دانشکده های معماری آمادگی لازم را دارا خواهند بود .»
و در شماره 3 مجله هنرهای زیبا «دکتر علیرضا عینی فر» در این خصوص می گویند ؛
«......... به این ترتیب مقصد بنیادین تحصیل در دوره دکتری معماری ، تربیت افرادی است که با کوشش مشترک ، به تحقیق و ساخت نظریه ها بپردازند و نتایج تحقیق را منتشر کرده و در تجربه عملی معماری به آزمایش بگذارند . همچنین این پژوهشگران از تجربه های عملی خود و دیگران می آموزند و این آموخته ها را در تحقیقات بعدی بکار می گیرند .
واقعیت این است که در دوره های دکتری معماری ، خلاقیت در امر تحقیق مورد نیاز است نه مهارت در طراحی . این البته آرمانی است که هر دو ویژگی در یک نفر جمع باشد و احتمال آن ضعیف است .»

۱۳۸۷ آذر ۲۳, شنبه

آموزش معماری

امروز آموزش معماری را در ایران چگونه می بینید ؟
- آموزش معماری امروز چندان پیشرفته نیست و نقص بسیاری دارد.سیستم آموزشی موثر و درست آن است که هر دانشجویی بتواند به بهترین نحو از آن بهره بگیرد و خود را بازیابد.این کار آزادی عمل زیادی لازم دارد و بالطبع حس احترام و تعامل با دیگران را می طلبد . کمیّت دانشجویان هم باید با توجه به منابع انسانی ، یعنی استاد کنترل شود .از طرفی در آموزش طراحی ، باید نقد را هم آموزش داد. امروزه همه مدارس دنیا این مسئله را در آموزش مدنظر قرار می دهند که معماری بدون فلسفه و دید تحلیلی و انتقادی رشد نمی کند و نمی توان آموزش را صرفاً به ساخت محدود کرد .
- الگوهای هنری انتزاعی علیرغم فریفتگی های شکلی و کالبدی ، اغلب حقیقت معرفتی – فرهنگی ندارد . باید از دید هنری در جهت توسعه زندگی مردم و بالا بردن امکانات آنها استفاده کرد .هنر می تواند لطافت بیشتری به زندگی ببخشد ولی نمی تواند جایگزین اصل زندگی و نیازهای اولیه باشد .
- لازم می دانم براین مسئله تاکید ورزم که وجود سلسله مراتب در بدست آوردن درجه استادی از مواردی است که حتماً می بایست در آموزش معماری به آن توجه کرد . دادن کلاس به استاد ، بدون پیش زمینه و سابقه تدریس و یا سابقه در بعد معرفتی آن جایز نیست .باید یک شعله نورانی و عشق و علاقه به وطن و فرزندان این مملکت در دل کسی که می خواهد در کلاس تدریس کند وجود داشته باشد. استاد دانشگاه نمی تواند مانند کارشناس ثبت رفتار کند . باید انگیزه اجتماعی قوی در وجودش باشد و بهترین های آن را در زمان تدریس به دانشجویان اش تقدیم دارد. شرط اصلی این کار داشتن فضای باز و آزاد برای گفتگو و تعامل و تبادل نظر است .

« داراب دیبا در گفتگو با مجله معماری و فرهنگ - شماره32 »

تصاویر و جملات کوتاه معماری

اهميت مثبت خلاء را مي توان در نقشي كه فضا در معماري و طراحي شهري ايفا مي كند، ديد. در معماري غربي، خواه دوره كلاسيك خواه قرون ميانه و يا دوره مدرن، فضا با فرم هاي مثبتي مثل ساختمان و مجسمه تعيين مي شود. اين شيء است كه فضاي اطراف آن را مشخص مي كند و به فضا معنا و تعيّن مي بخشد. در معماري اسلامي فضا از معنايي مثبت برخوردار است. فضا به واسطه شيء مثبت تعيين نمي شود، بلكه از طريق غيبت و فقدان جسمانيت يا ماديت تعيين مي شود. اين نيز جنبه ديگري از خلاء است و اگر بخواهيم اصطلاح بهتري به كار بريم، مي توان آن را فضاي منفي ناميد. از طريق بذل توجه به تعريفي كه در آثار كيهان شناسانه اسلامي از فضا يافت مي شود، مي توان به پيوند نزديك ميان هنر سنتي و كيهان شناسي پي برد. اين رابطه ما را قادر مي سازد كه به فهم مفهوم فضا در هنر و معماري اسلامي نائل شويم.

«سید حسین نصر»

آموزش معماری


وقتی به نمونه های ماندگار مثلاً در اصفهان با چشم دل پا می نهم از خود می پرسم بن مایه و جان آن آثار را چه کسانی بنیان نهاده اند و با چه تجربه و اعتقادی توانسته اند چنین بناهای دلگشایی بوجود آورند ؟
فرهنگ استادی و شاگردی تحت چه موازنه ای برقرار می شده است ؟ پرسشم از خویشتن در هاله ای مه آلود می میرد و بی جواب می ماند ، چون آن آدمها دیگر نیستند.
زمان چهار قرن به پیش رفته است و ما به همان نسبت در زمینه معماری حرکت قهقرائی داشته ایم . شاید روش آکادمیک باید از ریشه مورد اصلاح قرار گیرد ، شاید باید از همان آغاز به پیش نیازی به نام پرورش توجه شود . به روایتی اول باید پرورش درست ، صورت گیرد تا آموزش معنا یابد ، ما نمی توانیم از انسانی که درست پرورش درست نیافته موجود جامعی بسازیم .

« امیر هوشنگ اردلان در گفتگو با مجله معماری و فرهنگ - شماره32 »

۱۳۸۷ آذر ۲, شنبه

آموزش معماری

مطالعه تشریحی (توصیفی- Descriptive)
مطالعه تبیینی (Explanatory)
در مطالعه تشریحی یک فلسفه، عناصر آن فلسفه و ارتباط آن فلسفه با فلسفه های پیشین و پسین شناخته می شود و در مطالعه تبیینی ، علل ظهور و استقرار آن فلسفه و چگونگی دوام و تاثیر آن آشکار می گردد .
در مطالعه تشریحی فلسفه به اینگونه پرسشها پرداخته می شود ؛
الف ) چه بود ؟
ب) چگونه بوجود آمد ؟
ج) چگونه سیر کرد ؟
و در مطالعه تبیینی فلسفه با این پرسشها ؛
الف) چرا آن فلسفه بوجود آمد ؟
ب) چرا آنگونه سیر کرد ؟
بی گمان مطالعه تشریحی به منزله مقدمه مطالعه تبیینی است و بخودی خود ، موجد بصیرتی که منظور علم تاریخ فلسفه است ، نمی شود .
«دکتر ا.ح.آریان پور»

۱۳۸۷ آبان ۲۸, سه‌شنبه

آموزش معماری

با نمایان شدن جنبه های کیفی فضا،بی درنگ کاربردهای کمّی شان بدست می آیند.بدینسان برداشت مثبت و زنده وار از فضا،بانی تمام آفرینندگیهای معماری ست.این برداشت(که فضاست ، نه شکل ،که می باید به پیدایش صورت راهبر شود)،اساس درکِ سنتِ معماری ایران اسلامی است .«نادر اردلان»

۱۳۸۷ مهر ۲۷, شنبه

تصاویر و جملات کوتاه معماری

آبادی خانه ها نه به ساختمان آنها ، که به معنویت درونی آنها بسته است .

خانه های ایرانی ، که بهترین نمونه های آنها هنوز در گوشه و کنار بسیاری از شهرها یافت می شوند؛

آبادند زیرا رو به سوی عالمی دیگر دارند.

«حمیدرضا فرزان یار»

۱۳۸۷ مهر ۸, دوشنبه

جملات کوتاه

بنگر که چه می ورزی ،
همان ارزی که می ورزی.
خواجه عبدا... (رسایل)

۱۳۸۷ شهریور ۳۰, شنبه

۱۳۸۷ شهریور ۲۹, جمعه

آموزش معماری

در خانه ایرانی ، اتاق را که همان سه دری های دو طرف پنج دری هست نگاه کنید ، انگار واقعاً دور یک زن و شوهر که در آن خوابیده اند و بچه ها خطی کشیده اند .از لحاظ ارتفاع هم متناسب است و تمام نیازهای یک اتاق خواب برآورده شده : تاقچه های پایین برای چراغ و آیینه و شانه و قیچی ، رف ها یا تاقچه های بالا برای چیزهایی که کمتر مورد استفاده اند، دوگنجه گود که چفت و بست دارد برای گذاشتن چیزهایی قیمتی و چیزهایی که بچه ها نباید به آن دسترسی داشته باشند .اینها همه اتاق را برای زندگی کامل
می کند.واقعاً در این خانه ها آدم احساس راحتی و آرامش می کند .
« استاد پیرنیا »

۱۳۸۷ مرداد ۲۲, سه‌شنبه

عکس معماری

حوزه هنری با همکاری خانه عکاسان ایران، سازمان زیباسازی شهر تهران و سازمان فرهنگی هنری شهرداری تهران، در راستای اهداف خود و به منظور توسعه کمی و کیفی گرایش عکاسی معماری، مستندسازی میراث بصری و تقدیر از آفرینندگان این تصاویر مسابقه عکاسی معماری را با موضوع "معنویت در معماری" برگزار می کند.
برای اطلاع بیشتر به سایت http://www.armanshahr.org/ مراجعه نمائید .

۱۳۸۷ مرداد ۵, شنبه

تصاویر و جملات کوتاه معماری

فضا ، یکی از سرراست ترین نمادهای هستی ست . ازلی ست و همه جا گستر و در کیهان شناسی اسلام «مقام» نفس کل را داراست .
«نادر اردلان»

۱۳۸۷ تیر ۱, شنبه

۱۳۸۷ اردیبهشت ۱۷, سه‌شنبه

عکس معماری

معماری سنتی ، انسان را به مشاهده و شهود سوق می دهد .
«تیتوس بورکهارت»

۱۳۸۷ اردیبهشت ۳, سه‌شنبه

جملات کوتاه

برو تو خانه ی خود را فرو روب
مهیا کن مقام و جای محجوب
چو تو بیرون شوی او اندر آید
به تو بی تو جمال خود نماید .

(گلشن راز)

۱۳۸۷ فروردین ۳۰, جمعه

مطالعه و پژوهش:
به منظور شناخت تفاوت ميان مطالعه (study) و پژوهش (research) ابتدا به واژه شناسي و ارائه تعاريف متعارف از آن دو واژه مي پردازيم.
مطالعه:
واژه مطالعه يک واژه عربي است که ريشه آن از طلع به معنا برآمدن و نمايان شدن است. اين واژه به معناي تحقيق و بررسي و مرور و خواندن مي باشد. اين واژه در تعاريف مختلف به شرح زير آمده است:
تعريف مطالعه:
· مطالعه يک فرآيند شرطي و اکتسابي جهت افزايش معلومات است. فرآيند شرطي و اکتسابي يعني آنکه، مطالعه مرحله به مرحله پيش مي رود و داراي بخش هاي مختلف مانند مهارت هاي قبل از مطالعه، ايجاد آمادگي و غيره است[1].
· مطالعه را فعاليت ويژه انسان نام برده اند. فعاليتي که به ارتقاء سطح اطلاعات و آگاهي هاي فرد منجر مي شود.
· مطالعه راهي است براي پرورش استعدادهاي خداداد انساني که او را در مسير رشد و تکامل راهنمائي مي کند.
پژوهش:
واژه پژوهش اسم مصدر از فعل پژوهيدن است. اين فعل (کارواژه) از ديرباز در متن هاي گوناگون پارسي به معناي "جستجو کردن" به کار رفته است[2].
تعريف پژوهش[3]:
پژوهش، پردازش اطلاعات برخوردار از انتظام، متعلق به گستره خاصي از علوم و دارا هويت جمعي است که به نوآوري مي انجامد.
فعاليت هاي منظم و برنامه ريزي شده به منظور کشف مجهولها، دستيابي به دانش جديد و نوآوري در زمينه هاي مختلف علوم و فن آوري را پژوهش مي گويند.
پژوهش يک روند فعالانه، هوشيارانه و سامان مند برا کشف، تعبير و بازنگري پديده ها، رخدادها، رفتارها و فرضيه هاست که با استفاده از پديده هاي موجود براي دست يافتن به راهکارهاي علمي و فن آوري بکار مي رود.
کليد واژه ها[4] :
اطلاعات
پردازش: مسير عبور از اطلاعات به يافته هاي جديد
انتظام
گستره خاص از علوم: پژوهش چيزي جز حل روش مند يک مسئله نيست و مسئله به يکي از حوزه هاي معرفتي تعلق دارد.
هويت جمعي: هر برنامه پژوهش، عضوي از هويت جمعي علم است.
نوآوري: پژوهشگر در مقام دستيابي به امري است که تاکنون بدست نيامده است و همان يافته هاي جديد علمي است.
نتيجه:
باتوجه به تعاريفي که در آن دو بعد ارائه شد مي توان گفت:
- مطالعه (study) مرحله اي از پژوهش (research) است که به انتظام اطلاعات مربوط مي شود.
- در برنامه پژوهش هدف توليد يافته هاي جديد علمي (نوآوري) است اما در برنامه مطالعه هدف انتظام و گردآوري اطلاعات است که الزاماً به نوآوري نمي انجامد.
- پژوهش روند فرضيه اي و آزمايشي است که به نظريه اي جديد خواهد انجاميد پس پژوهش امري نظري است و در مقابل آن مطالعه امري کاربردي به شمار مي رود.
- پژوهش دارای هدفی مشخص و کاملا صريح است و دارای هويتي چرخشی است اما مطالعه ممکن است از ابتدا براساس هدفی مشخص صورت نگيرد.


1 - http//www.aftab.ir
2 - http//www.en.wikipedia.org
3-روش تحقيق در علوم اجتماعی , ريمون کيوی
4- مروری بر کتاب روش شناسی مطالعات دينی , دکتر احد فرامرز قراملکی

سپيده جلال : دانشجو کارشناسی ارشد معماری
ww_sepideh @yahoo.com




۱۳۸۷ فروردین ۲۴, شنبه

جملات کوتاه

اکنون اگر صد هزار بار آب دریا را طاس طاس بپیماید ، گوهر را نیابد . غواصّی می باید تا به گوهر ، راه برد و آنگاه هر غواصّی نی ، غواصّی نیکبختی ، چالاکی ، این علم ها و هنرها همچون پیمودن آب دریاست به طاس ، طریق یافتن گوهر ، نوعی دیگر است .
(فیه مافیه)

آموزش معماری

معماری منطبق بر زمینه
در کشورهای همسایه نظیر امارات متحده عربی نیز شاهد توجه به معماری منطقه ای هستیم ،در اینگونه معماری به فرهنگ ، شرایط اقلیمی و دانش فنی موجود توجه نشان داده می شود . ضمن تشکر از خانم اعیانی که متن زیر را ارسال نموده اند ، توجه علاقه مندان را به مطالعه این مقاله، جلب می نمائیم .
UNITED ARAB EMIRATES ARCHITECTURE
The vernacular architecture of the UAE reflected the traditional lifestyles and customs of the people. Resources were limited and the environment invariably harsh. Building materials were simple but were superbly adapted to the demands of lifestyle and climate. Easily portable tents provided shelter during tribal wanderings in the winter season. During the summer months spent in the date-palm plantations, home was an airy ‘arish made of palm fronds. ‘Arish were also common in the coastal fishing, pearling and trading settlements. Inland more permanent houses were built of stone guss (mud mixture made into blocks) and were roofed with palm trees leaves. Fossilized coral, cut in blocks, bonded with sarooj (a blend of Iranian red clay and manure), or a lime mixture derived from seashells, and plastered with chalk and water paste, was used extensively in coastal regions. These materials have very low thermal conductivity and were therefore ideally suited for the hot and Privacy and ventilation were important influences in the layout of the houses.
A central interior courtyard on to which all the rooms opened was restricted to family use. Cooking facilities were located at one end of the courtyard which also functioned as an eating and sleeping area in the hot summer months. The majilis or meeting rooms where the male members of the family entertained male guests were separate from. Although layout and nature materials helped in providing cool interiors, in many cases additional features such as wind towers were also used to improve ventilation. Decorative detail was confined to colorful floor rugs, intricate wooden lattice work on windows and ornate wooden outer doors. Decorative patterns were modeled on traditional Islamic designs. Public buildings were largely confined to forts which were seats of local government and mosques where the public congregated for prayer.
The economic prosperity and population explosion that was brought about by a massive injection of oil revenues had a huge social and cultural impact, not least of which was an immediate and urgent demand for public buildings and private housing. Modern designs, building materials and technology rapidly replaced vernacular architecture, which was soon confined to museums and heritage centers. In a very short space of time, sleek glass-fronted skyscrapers rapidly altered the urban landscape. Some of the earlier structures have not stood the test of time. However, in recent years well-designed, technologically-innovative buildings have become a feature in the major cities. Nowadays a concern for cultural continuity can be seen in the use of elements of traditional architecture in the design of new buildings as well as renewed efforts to preserve and
maintain traditional buildings.
http://uaeinteract.com/culture/architecture.asp

۱۳۸۷ فروردین ۲۳, جمعه

آموزش معماری

مطالعه(Study) و تحقیق(Research) :
تعاريف :
- تحقيق در لغت به معناي پژوهش، جستجو، كندوكاو و بررسي است . در اصطلاح بررسي و تلاش در زمينه اي خاص به هدف رسيدن به حقيقت و روشن شدن موضوع خاص با بكارگيري روش و شيوه هاي پذيرفته شده و عملي است.
لغت تحقيق مشتق از « حق » به معناي آنچه درست و استوار و ثابت است ميباشد . در اصطلاح علمي، « تحقيق » به معناي جستجو و تلاش توأم با انديشه و تفكر در پديده هاي معيني براي حل مسئله و كشف حقيقت است. بنابراين صرف ترجمه و تلخيص ، تحقيق خوانده نمي شود چرا كه اين عمل عرضه كار جديدي نيست. بلكه تنها احياي اثر كهن و يا ترجمه عيني اثر به زبان ديگر مي باشد.
- مطالعه يك فرآيند شرطي و اكتسابي جهت افزايش معلومات است . فرآيندي است كه مرحله به مرحله پيش مي رود و داراي بخش ها و روشهاي گوناگون ميباشد.

ماهيت مطالعه و تحقيق :‌
تحقيق را يك فعاليت منظم و مدون مي ناميم كه هدف از آن گسترش دانش و حقيقت است . علمي منظم و ارزشمند كه در نتيجه آن ، محقق به پاسخ سوالات مطرح شده در متن تحقيق دست مي يابد. در واقع تلاشي است براي كشف مسئله اي كه ذهن را به خود مشغول كرده است و يا تلاش براي يافتن پاسخ سوالي كه به آن پاسخ داده نشده است و در واقع هدف، كشف حقيقت مسئله است. آنچه در تحقيق شايان توجه است بررسي پديده هاي موجود و يافتن مسائل جديد و ايجاد ارتباط بين يافته ها و خلق يك مجموعه است. تجزيه و تحليل موضوع، انسان را به عناصر سازنده آن راهنمايي كرده و نقش و اهميت هر جزء از مسئله را نمايان مي كند.
با اين ديدگاه ، ماهيت تحقيق ، فعاليت پيگير و جستجوي فكري مداوم براي جداسازي حق از باطل مي باشد. همچنين براي تحقيق بايد به دنبال مسئله اي بگرديم كه براي ديگران يا براي خودمان ناشناخته است.
مطالعه نيز خود شامل مهارت هاي قبل از مطالعه، ايجاد آمادگي، پيش مطالعه، برنامه ريزي و ... مي باشد.از همه مهمتر آن است كه براي مطالعه مفيد بايستي به يك « روش » خاص مطالعه توجه شود و يا اينكه اين روش، به عادتي براي مطالعه تحميل شود. مطالعه خود دو جنبه دارد :
1- كمي 2- كيفي
- مطالعه كمي شامل مدت زمان مطالعه و مقدار مطالعه انجام شده در زمان مشخص است.
- مطالعه كيفي شامل مقدار يادگيري مطالب، تجزيه و تحليل، بسط معنايي، كاربردها و ... مي باشد.

تفاوت مطالعه و تحقيق :
با اين حال برخي ناآگاهانه واژه تحقيق را در مواردي به كار مي برند كه كاملا نادرست و نابجاست . بدين معني كه در مواردي، رونويسي از برخي صفحات يك يا چند كتاب و چيدن آن ها را در كنار يكديگر تحقيق مي نامند. در حالي كه تحقيق يك فرايند پيچيده است كه شامل مجموعه اي منظم از اعمال ويژه همراه با كاربرد متون خاص به منظور پاسخ گويي به يك سوال معين مي باشد. در اين فرآيند، يك سوال اساسي وجود دارد و نيز فرضيه يا فرضيه هايي كه به آزمون گذاشته مي شود. بنابراين تحقيق عبارت است از جستجو در امري به منظور دست يافتن به واقعيت و حقيقت آن كه داراي اصول و روش هاي مخصوص به خود نيز مي باشد ( البته در قلمرو علوم مختلف اصول و روش هاي تحقيق از يكديگر متفاوت اند.) اما مطالعه به معني خواندن كتاب يا هر نوشته ديگري مي باشد كه به منظور دقت در آن و يا افزايش اطلاعات صورت مي گيرد. اگرچه مطالعه نيز روش هاي خاص خود را دارد و از اصول و قواعد معيني پيروي مي كند ولي هرگز نمي توان اين دو را به جاي يكديگر به كار برد زيرا اصول و روش هاي مطالعه در مقايسه با اصول و قواعد حاكم بر تحقيق چندان پيچيده و گسترده نخواهد بود.

- منابع و مآخذ :
1- کتاب " روشهای تحقیق در معماری " ، تألیف لیندا گروت و دیوید یانگ، انتشارات دانشگاه تهران
2- کتاب " شیوه نامه تحقیقات ادبی" ، تألیف دکترشعبانی، دکترعباسی ودکترنوروز، انتشارات کنکاش دانش
3- کتاب " روشهای تحقیق و چگونگی ارزشیابی آن" ،تألیف دکتر نادری و دکتر سیف نراقی ، نشر ارسباران
4-سایتهای اینترنتی : http://www.aftab.ir/ و www.study gs.net و www.negareshkadeh.blogfa

محمد حسینی- دانشجوی کارشناسی ارشد معماری architect_hosseini@yahoo.com

۱۳۸۷ فروردین ۱۷, شنبه

عکس معماری

مدرسه ابتدایی گاندو
(به پست 26-02-2008 مراجعه کنید)

۱۳۸۷ فروردین ۱۵, پنجشنبه

آموزش معماری

چیستی دکترای معماری (05)
ضمن تشکر از آقای مهندس کیوان صابری ، لیست نشریات ISI معماری را برای مراجعه و مطالعه علاقمندان ،ارائه می کنیم ؛
ARTS & HUMANITIES CITATION INDEX - ARCHITECTURE
JOURNAL LIST
Total journals: 23

1. A + U-ARCHITECTURE AND URBANISM
Monthly
ISSN: 0389-9160
A & U PUBL CO LTD, 30-8 YUSHIMA 2-CHOME BUNKYO-KU, TOKYO, JAPAN, 113
2. ARCHITECT
Monthly
ISSN: 0746-0554
HANLEY WOOD, LLC, ONE THOMAS CIRCLE, NW, STE 600, WASHINGTON, USA, DC,
20005-5701
3. ARCHITECTURA-ZEITSCHRIFT FUR GESCHICHTE DER BAUKUNST
Semiannual
ISSN: 0044-863X
DEUTSCHER KUNSTVERLAG GMBH, NYMPHENBURGER STR 84, MUNICH,
GERMANY, 80636
4. ARCHITECTURAL DESIGN
Bimonthly
ISSN: 0003-8504
JOHN WILEY & SONS LTD, THE ATRIUM, SOUTHERN GATE, CHICHESTER,
ENGLAND, W SUSSEX, PO19 8SQ
5. ARCHITECTURAL DIGEST
Monthly
ISSN: 0003-8520
CONDE NAST PUBL INC, 4 TIMES SQUARE, NEW YORK, USA, NY, 10034
6. ARCHITECTURAL HISTORY
Annual
ISSN: 0066-622X
SOC ARCHITECT HIST GREAT BRIT, DEPT HISTORY OF ART, BIRKBECK COLLEGE,
MALET ST, LONDON, ENGLAND, WSIE 7HX
7. ARCHITECTURAL RECORD
Monthly
ISSN: 0003-858X
MCGRAW HILL INC, 1221 AVENUE OF THE AMERICAS, NEW YORK, USA, NY, 10020
http://sunweb.isinet.com/cgi-bin/jrnlst/jlresults.cgi (1 of 4)2008/03/14 08:23:51 •.•
Journal Format For Print Page: ISI
8. ARCHITECTURAL REVIEW
Monthly
ISSN: 0003-861X
EMAP BUSINESS PUBLISHING LTD, 151 ROSEBERY AVE, LONDON, ENGLAND, EC1R
4QX
9. ARCHITECTURE D AUJOURD HUI
Bimonthly
ISSN: 0003-8695
ARCHITECTURE AUJOURD HUI, 6, RUE LHOMOND, PARIS, FRANCE, 75005
10. ARQ
Tri-annual
ISSN: 0716-0852
EDICIONES ARQ, PONTIFICIA UNIV, CATOLICA CHILE, ESCUELA ARQUITECTURA,
LOS NAVEGANTES 1963, PROVIDENCIA, CHILE, 753 0092
11. BULLETIN MONUMENTAL
Quarterly
ISSN: 0007-473X
SOC FR ARCHEOLOGIE MUSEE MONUMENT FRANCAIS, PALAIS DE CHAILLOT AILE
DE PARIS, PARIS, FRANCE, 75016
12. DENKMALPFLEGE
Semiannual
ISSN: 0947-031X
DEUTSCHER KUNSTVERLAG GMBH, NYMPHENBURGER STR 84, MUNICH,
GERMANY, 80636
13. DESIGN ISSUES
Tri-annual
ISSN: 0747-9360
M I T PRESS, 238 MAIN STREET, STE 500, CAMBRIDGE, USA, MA, 02142-1046
14. JOURNAL OF ARCHITECTURAL EDUCATION
Quarterly
ISSN: 1046-4883
BLACKWELL PUBLISHING, 9600 GARSINGTON RD, OXFORD, ENGLAND, OXON, OX4
2ZG
15. JOURNAL OF THE SOCIETY OF ARCHITECTURAL HISTORIANS
Quarterly
ISSN: 0037-9808
http://sunweb.isinet.com/cgi-bin/jrnlst/jlresults.cgi (2 of 4)2008/03/14 08:23:51 •.•
Journal Format For Print Page: ISI
SOC ARCHITECTURAL HISTORIANS, 1365 NORTH ASTOR ST, CHICAGO, USA, IL,
60610-2144
16. LANDSCAPE ARCHITECTURE
Monthly
ISSN: 0023-8031
AMER SOC LANDSCAPE ARCHITECTS, 636 EYE ST, NW, WASHINGTON, USA, DC,
20001-3736
17. LOTUS INTERNATIONAL
Quarterly
ISSN: 1124-9064
ELECTA PERIODICI SRL, VIA D TRENTACOSTE 7, MILAN, ITALY, 20134
18. OPEN HOUSE INTERNATIONAL
Quarterly
ISSN: 0168-2601
OPEN HOUSE INT ASSOC, URBAN INTERNATIONAL PRESS, PO BOX 74,
GATESHEAD, TYNE & WEAR, GREAT BRITAIN, ENGLAND, NE9 5UZ
19. PLACES-A FORUM OF ENVIRONMENTAL DESIGN
Tri-annual
ISSN: 0731-0455
DESIGN HISTORY FOUNDATION, C/O PLACES, PO BOX 1897, LAWRENCE, USA, KS,
66044-8897
20. SPACE
Monthly
ISSN: 1228-2472
SPACE MAGAZINE, 219 WONSEO-DONG, JONGNO-GU, SEOUL, SOUTH KOREA, 110-
280
21. STUDIES IN THE HISTORY OF GARDENS & DESIGNED LANDSCAPES
Quarterly
ISSN: 1460-1176
TAYLOR & FRANCIS LTD, 4 PARK SQUARE, MILTON PARK, ABINGDON, ENGLAND,
OXON, OX14 4RN
22. TRANSACTIONS OF THE ANCIENT MONUMENTS SOCIETY
Annual
ISSN: 0951-001X
ANCIENT MONUMENTS SOC, ST ANNS VESTRY HALL, 2 CHURCH ENTRY, LONDON,
ENGLAND, EC4V 5HB
http://sunweb.isinet.com/cgi-bin/jrnlst/jlresults.cgi (3 of 4)2008/03/14 08:23:51 •.•
Journal Format For Print Page: ISI
23. URBAN MORPHOLOGY
Semiannual
ISSN: 1027-4278
INT SEMINAR URBAN FORM, 2 AVE DE PARIS, VERSAILLES, FRANCE, 78000

Reference: http://sunweb.isinet.com.

۱۳۸۷ فروردین ۱۴, چهارشنبه

آموزش معماری

روش تحقیق در معماری
تفاوت مطالعه و پژوهش

از آنجا که دانش و آگاهی انسان فطری نیست و بر اثر تجربه و مطالعه بدست می آید ، میتوان گفت اکتسابی است و بنابراین مطالعه روش بی نظیری است برای کسب معرفت درباره جهان که خود در لابه لای متون و دانش موجود ، قرار دارد.
ضمناً ،در مطالعه ما با بازخوانی و بازنگری موارد بررسی شده قبلی سر و کار داریم.
مطالعه یکی از بهترین ابزارهای تعلیم و تربیت مدرن است که دو جنبه را در بر می گیرد:
1- جنبه کمی که شامل مدت زمان مطالعه و مقدار مطالعه انجام شده در زمان مشخص است.
2- جنبه کیفی که شامل مقدار یادگیری مطالب ، بخاطرسپاری ، تجزیه و تحلیل و بسط معنایی و کاربردی و ... است.
هنگامیکه چیزی درحوزه مطالعات نیابیم و یک چالش نظری برای ما ایجاد شود ،کم کم به حوزه پژوهش وارد می شویم ،آنجا که هر نسل باید اطلاعاتی را بر اندوخته های پیشین بیافزاید و برای آیندگان به میراث گذارد.
پژوهش کشف باب های جدید علم با توجه به دانسته هاست که به تولید علم ، معارف بشری و راهکارهای مناسب برای پیشرفت و توسعه در تمام زمینه ها منجر می شود.

پژوهشگر باید به‌ فرایند تبدیل‌ داده‌ها ( data ) به‌ اطلاعات‌ ( information ) اهتمام‌ ورزد.
در پژوهش یک هدف کلی مطرح است و هدف اغلب شامل چندین هدف اختصاصی است که برای‌ رسیدن‌ به‌ هدف‌ كلی‌ امكان‌ دارد اهداف‌ اختصاصی‌ یا گام‌های‌ اجرایی‌ داشته‌ باشیم‌ كه‌ اهمیت‌ آن‌ها در آن‌ است‌ كه‌ می‌توانند به‌ تنهایی‌ یك‌ هدف‌ به‌ حساب‌ آیند. با مطرح‌كردن‌ اهداف‌ اختصاصی‌، كل‌ طرح‌ قابل‌ تجسم‌ و درك‌ می‌شود. واژه‌هایی‌ كه‌ تعریف‌ عملیاتی‌ شده‌اند، می‌توانند اهداف‌ اختصاصی‌ یا مراحل‌ اجرایی‌ طرح‌ به‌ حساب‌ آیند.
اگر پژوهشگری‌ بخواهد نقش‌ یك‌ عامل‌ ( factor ) را در بروز یك‌ مشكل‌ بررسی‌ كند، یا اثر یك‌ مداخله‌ را بر تغییر یك‌ مشكل‌ مطالعه‌ نماید، باید فرضیه‌ ارائه‌ كند.
در پژوهش بیشتر نگرانی نه از جانب انجام تحقیق است بلکه از جانب نتایج واقعی حاصل از آن است.
دوباره باید تاکید کرد که پژوهش به معنای تولید دانش است نه انتقال آن و فرآیند پژوهش با کشف و یادگیری چیزهای نوین همراه است ، یعنی فرآیندی اندیشمندانه ، ادراکی و نوآور ، بنابراین شاید بتوان هر کار خلاقه ای را نوعی پژوهش نامید.
در حوزه هنر نیز هرگاه‌ هنر توأم‌ با پژوهش‌، نوآوری‌ و خلاقیت‌ باشد، می‌تواند به‌ درك‌ كلی‌ روح‌ جامعه‌ برسد.
پژوهش‌ هنر در سه‌ قلمرو كلی‌، به‌ «توصیف‌ وضعیت‌ هنرها» می‌پردازد؛ یعنی‌ به‌ معرفی‌ ؛

تفسیر و تأویل‌ موضوعات‌ هنر و آثار هنری‌ اهتمام‌ می‌ورزد؛

یا آن‌كه‌ «عوامل‌ اعتلا، رشد یا ركود هنرها» را شناسایی‌ می‌كند و

سرانجام‌ آن‌كه‌ با «انجام‌ مداخله‌» و ایجاد تغییرات‌ در عوامل‌ تأثیرگذار در موفقیت‌ یا عدم‌موفقیت‌ هنرها، موجبات‌ تعالی‌ آن‌ها را فراهم‌ می‌آورد.

این‌ها رسالت‌های‌ پژوهش‌ در هنرها است‌.
هدف‌ از تحقیق‌ رسیدن‌ به‌ واقعیت‌ است‌ و این‌ راه‌ باید به‌ روش‌ علمی‌ طی‌ شود تا این‌ هدف امكان‌پذیر گردد.


منابع و مآخذ :
۱ـ مقاله‌ی‌ «پژوهش‌ در هنر» نوشته‌ی‌ شیرین‌ بزرگمهر‌ در نشریه‌ی‌ فرهنگ‌ و پژوهش‌ ، (ویژه‌ی‌ صدمین‌ شماره)‌ آذر سال‌ ۱۳۸۱
2- مقاله "مطالعه چیست؟" نوشته مهدی جهانتاب برگرفته از سایت انتخاب
3-کتاب "روشهای تحقیق در معماری" نوشته لیندا گروت
4-لوح فشرده لغتنامه دهخدا تالیف استاد علی اکبر دهخدا
5- دائرةالمعارف- version 2 – 1994 Britannica

دانشجو: فرزان برادران رحیمی Farzan_baradaran_13@yahoo.com

۱۳۸۷ فروردین ۱۲, دوشنبه

آموزش معماری

مطالعه و تحقیق

در جلسات نخستین درس روش تحقیق در ترم جاری (دوم 87-86) به دانشجویان محترم پیشنهاد گردید ، در تمرینی انفرادی و دو هفته ای ، ضمن ارائه تعاریفی از امر مطالعه (Study)و پژوهش (Research) به مقایسه و بیان تفاوتهای مابین آندو بپردازند .
در ادامه به ارائه چند نمونه در این زمینه می پردازیم ؛

مطالعه وپژوهش و مقايسه اين دو

مطالعه
- مطالعه بر وزن مفاعله به معني واقف گرديدن وبه چيزي نگريستن براي وقوف يافتن بر آن وظاهر كردن حال را، خواندن كتاب يا نوشته اي و فهميدن آن .
- قرائت نوشته اي براي درك آن به مفهوم استفاده از اطلاعات دانش مكتوب هر منبع مكتوب اعم از علمي وغير علمي که قابل خواندن است.
- مطالعه عبارتست از خواندن مطالب به منظور يادگيري آنها وغنا بخشيدن به دانسته ها ومعلومات.مطالعه در واقع يكي از راه هاي يادگيري علوم ديگران است كه در گذشته ويا حال زندگي مي كرده يا مي كنند.
- در جريان مطالعه شخص ممكن است با مطالبي روبرو شود كه آن مطالب را در آن لحظه درك نكند. همچنين ممكن است مطالبي را بخواند كه به دنبال آن نبوده است.بنابراين مطالعه بطور مثال يك كتاب خاص لزوماً خواسته خواننده را فراهم نمي آورد.
هدف هاي مطالعه به قرار زير است؛

- خواندن به قصد آگاهي
- خواندن به قصد كسب خبر
- خواندن خواندن به قصد تصميم گيري
- خواندن به قصد لذت وتفنن
- خواندن به قصد رقابت وكسب امتياز

پژوهش
- پژوهش
یک روند فعالانه، هشیارانه و سامانمند برای کشف، تعبیر و بازنگری پدیده‌ها، رخدادها، رفتارها و فرضیه‌هاست. پژوهش همچنین برای استفاده از پدیده‌های موجود برای دست یافتن به راهکارهای عملی و فناوری‌ها بکار می‌رود. به طور معمول پژوهشگر نتایج پژوهش خود را در مجله هاي علمي ارائه می‌دهد. پژوهش در دو بعد یافت پرسش تحقیق و دیگر پاسخ دادن به آن می باشد.
واژه پژوهش اسم مصدر از فعل پَژوهیدَن است. این فعل (کارواژه) از دیرباز در متن‌های گوناگون پارسی مانند شاهنامه و کیمیای سعادت به معنی «جستجو کردن» بکار رفته است. بن آینده این کارواژه پژوه- و بن گذشته آن پژوهید- است.
بن آینده (مضارع) این فعل برگرفته ازفارسي ميانه ي: «پژوهیدن، رسیدگی کردن، جست‌وجو کردن» است؛

مقايسه:

با مقايسه مطالعه وپژوهش ميتوان دريافت كه مطالعه يك پديده استاتيك و برخلاف آن پژوهش يك پديده ديناميك است.
در مطالعه بدون در نظر گرفتن" رسيدن به يك نظريه ويا دستاورد جديد" ، هدف صرفاً يادگيري است درحاليكه در پژوهش علاوه بر يادگيري ، رسيدن به يك ديدگاه ، يك نظريه و يك دستاورد جديد مد نظر است .
پژوهش در واقع مرحله" به بار نشستن معلومات" ورسيدن به مرحله "بكارگيري معلومات" براي" پاسخ دادن به مجهولات" وحتي طرح سؤال وتحليل مجهولات وتجزيه تحليل معلومات براي درك بهتر موضوع مي باشد.


منابع و مآخذ :
1- فرهنگ جامع فارسي نوشته محمد پادشاه متخلص به شاد
2- فرهنگ فارسي تاليف استاد دكتر محمد معين
3- مقاله "چگونه مي توان مطالعه و استفاده از كتابخانه را به شيوه علمي وعملي ترويج داد" نوشته رحمت ا... فتاحي
4- دائرةالمعارف wikipedia


حميد جاجرمي- دانشجوي كارشناسي ارشد معماري
hamidjajarmi@yahoo.com

۱۳۸۷ فروردین ۱۰, شنبه

آموزش معماری

چیستی دکترای معماری (04)
از آنجایی که تنظیم و ارائه مقالات علمی از جمله اساسی ترین فعالیتهای دوره های تحصیلات تکمیلی می باشد در اینجا و با استفاده از خبرنامه علمی پژوهشی دانشگاه آزاد واحد تهران جنوب در خصوص مقالات ISI ، اطلاعاتی را مرور می کنیم ؛
چگونه یک مقاله ISI ارزیابی می شود؟
برای این که بتوانید یک مقاله علمی بنویسید، لازم است که در این زمینه اطلاعاتی داشته باشید حال تصور کنید که این مقاله را برای موسسه اطلاعات علمی ISI می نویسید، احتمالاً برایتان بسیار مهم است که بدانید این مقالات چگونه ارزیابی می شود.
امروزه ارزیابی مقاله های علمی یکی از دغدغه های جوامع علمی می باشد. موسسه اطلاعات علمی ( Institute for scientific Information; ISI ) ، برای ارزیابی تحت پوشش فهرست نویسی خود ، سه شاخص در نظر گرفته است. این شاخص ها شامل فاکتور تاثیر ( Impact factoror; If )، شاخص فوری ( Immediately ) و نیمه عمر استناد ( Cited Half - Life ) می باشند. فاکتور تاثیر ، تعداد ارجاعات به مقاله های منتشر شده در دو سال قبل مجله تقسیم بر تعداد مقاله های منتشر شده در دو سال مذکور است. در مواردی فاکتور تاثیر مجله به طور میانگین ( که معدل فاکتور تاثیر طول دوران فهرست شدن آن در مجله در ISI می باشد ) نیز مورد استفاده قرار می گیرد. این شاخص ، مهمترین و در عین حال کاربردی ترین شاخص ارزیابی مجله های از نظر ISI می باشد.
شاخص های مقاله های علمی
دو شاخص از شاخص های بالا را این گونه تعریف کرده اند:
1. شاخص فوری ( Immediately )، تعداد ارجاعات به مقاله های منتشر شده مجله در سال مورد ارزیابی تقسیم بر تعداد مقاله های منتشر شده در همان سال مجله مذکور ، این شاخص در حقیقت شیب رشد منحنی ارجاعات را بیان می کند.
2. نیمه عمر ارجاعات به مجله یا نیمه عمر استناد ( Cited Half - Life ) : تعداد سال هایی که از سال ارزیابی باید به عقب برگشت تا شاهد پنجاه درصد کل ارجاعات به مجله در سال مورد ارزیابی باشیم. به عبارت دیگر ، این شاخص مدت زمانی را که نیمی از کل استنادات به آن مجله صورت پذیرفته باشد را نشان می دهد و در حقیقت ، سرعت کاهش میزان ارجاعات به مجله را بیان می کند : بدیهی است که وقتی مقاله های یک مجله ارزش خود را برای ارجاعات زود از دست بدهند ( مقاله های سطحی باشند و خیلی زود و بی ارزش شوند )، تنها به مقاله های جدید مجله ارجاع داده می شود. این موضوع باعث می شود که نیمه عمر ارجاعات به مجله کاهش یابد. بنابر این هر چه نیمه عمر ارجاعات به مجله بیشتر باشد، نشان می دهد که ارزش مقاله های مجله در طول زمان بیشتر حفظ شده است و هنوز مورد ارجاع قرار می گیرند. در مجموع ، هرچه نیمه عمر ارجاعات به یک مجله بزرگتر باشد ، ارزش مجله بالاتر می رود.
در پایان هر سال ، مجله های تحت پوشش فهرست نویسی ISI در فهرست وبگاه علم ( Web of Science = WOB ) قرار گرفته اند ، ارزیابی می شوند. معیارهای ارزیابی و سنجش همان شاخص های ارزیابی ISI ( سه شاخص اشاره شده در بالا می باشند. نتایج این ارزیابی نیز در گزارشات ارجاع مجله ( Journal Citation Reports = JCR ) ) در هر سال جهت اطلاع عموم اعلام می شود.
درجه بندی نشریه های ISI ( معیار IF )
در بین فاکتورهای بالا ، فاکتور تاثیر ، کاربردی ترین شاخص می باشد و امروزه به طور گسترده ای در درجه بندی و ارزیابی مجله ها مورد استفاده قرار می گیرد. این فاکتور در حقیقت توانایی مجله و هیات تحریریه آن را در جذب بهترین مقاله ها نشان می دهد.
فاکتور تاثیر برای نخستین بار در سال 1995 و توسط بنیانگذار ( ISI Garfield ) مطرح شد و به سرعت به صورت دستورالعملی جهت گزینش بهترین مجله ها به کار رفت. حقیقت آن است که این فاکتور ابزار کاملی برای اندازه گیری کیفیت مقاله ها نمی باشد. بلکه چون روش بهتری وجود ندارد و در حال حاضر نسبت به دیگر معیارها برای ارزیابی علمی از مزایایی برخوردار است لذا عموماً مورد استفاده قرار می گیرد. فاکتور تاثیر به صورت میانگین تعداد ارجاعات به یک مورد قابل استناد ( نظیر مقاله پژوهشی ، مقاله مروری ، نامه ، یادداشت ، چکیده و .... ) در یک مجله علمی در طول یک دوره زمانی معین تعریف شده است. معمولاً فاکتور تاثیر برای یک مجله ، بر اساس میانگین تعداد ارجاعات برای هر مقاله چاپ شده در یک دوره زمانی یک ساله به تعداد مقاله های منتشر شده و در دو سال اخیر محاسبه می شود. البته در مواردی نیز فاکتور تاثیر در یک دوره 5 ساله مورد مبنا می باشد.
ضمناً کلیه نشریات در پایگاه اطلاعات علمی جهاد دانشگاهی به آدرس www.SID.ir به صورت کامل نمایه می شود .

آموزش معماری

منابع و ماخذ طرح 5 (طراحی مجتمع مسکونی)

علاوه بر لیست منابعی که در ابتدای ترم جاری به دانشجویان محترم معرفی گردید ، در اینجا تعدادی کتاب برای مطالعه بیشتر و تکمیل فهرست منابع ،ارائه می شود ؛

1. طراحی خانه (فن و هنر) ؛آلفردو دی ویدو
2. عرصه های زندگی جمعی و زندگی خصوصی ؛ سرج چرمایف و کریستفر الکساندر
3. ساختمانسازی با مردم (بخش خانه)؛ حسن فتحی
4. خانه ایرانی ؛جاسم غضبانپور
5. مسکن ، حومه و شهر ؛ نوربرت شوئنوئر
6. مفهوم سکونت ؛ کریستیان نوربری شولتز
7. تاثیر معماری مسکونی بر سنتها ؛ حسن خجسته
8. آشنایی با معماری مسکونی (گونه شناسی برونگرا) ؛غلامحسین معماریان
9. آشنایی با معماری مسکونی (گونه شناسی درونگرا) ؛غلامحسین معماریان
10. سرعت 30 (آرامسازی خیابانهای محلی) ؛ کلاوس شفر برده
11. مجتمع مسکونی؛ نیما طالبیان،مهدی آتشی،سیما نبی زاده

۱۳۸۶ اسفند ۲۹, چهارشنبه

نو بهارا ، جان مایی ، جانها را تازه کن
باغها را بشکفان و کشتها را تازه کن

گل جمال افروختست و مرغ قول آموخته ست
بی صبا جنبش ندارد ، هین صبا را تازه کن

سرو و سوسن را همی گوید :« زبانرا برگشا »
سنبله با لاله می گوید :« وفا را تازه کن »

شد چناران دف زنان و شد صنوبر کف زنان
فاخته نعره زنان ، کو کو عطا را تازه کن

از گل سوری قیام و از بنفشه بین رکوع
برگ رز اندر سجود آمد ، صلا را تازه کن

جمله گلها صلح جو و خار بد خو جنگ جو
خیز ای وامق ، تو باری ، عهد عذرا تازه کن

رعد گوید :« ابر آمد مشکها ، بر خاک ریخت »
ای گلستان رو بشو و دست و پا را تازه کن

نرگس آمد سوی بلبل ، خفته چشمک می زند
کندر آ اندر نوا ، عشق و هوا را تازه کن

بلبل آن بشنید ازو و با گل صد برگ گفت :
« گر سماعت میل شد این بینوا را تازه کن»

سبز پوشان خضر کوه همی گویند :« رو
چون شکوفه سرّ سرّ اولیا را تازه کن

وان سه برگ و آن سمن وان یاسمین گویند:«نی
در خموشی کیمیا بین ،کیمیا را تازه کن »

مولوی
نوروز 1378 مبارکباد

۱۳۸۶ اسفند ۱۱, شنبه

جملات کوتاه

همچنین ، همه ی حرفت های عالم و علوم و غیره ، زندگانی و خوشی و گرمی از پرتو ذوق عارف دارند – که اگر ذوقِ او نباشد و وجود او،در آن همه کارها ذوق و لذت نیابند و همه مرده نماید .

مقالات مولانا( فیه مافیه)

۱۳۸۶ اسفند ۷, سه‌شنبه

عکس معماری

معماری معاصر

مدرسه ابتدایی گاندو :

محل : گاندو (Gando) ، بورکینا فاسو

معمار :Diebedo Francis Kere

مساحت زمین = 3000 مترمربع

زیربنا = 526 مترمربع

تاریخ بهره برداری = 2001

برنده جایزه آقاخان





۱۳۸۶ اسفند ۴, شنبه

آموزش معماری

چیستی دکترای معماری (03)

یکی از دروس پایه در مرحله آموزشی ،درس زبان مشترک معماری با سایر هنرهاست ، که توسط جناب دکتر مختاباد (دانشیار دانشگاه تربیت مدرس) تدریس می شود. برای آشنایی بیشتر با دروس دوره دکتری ، سئوالات آزمون پایان ترم را ملاحظه نمائید . (در سنجش نهایی ، مقاله پژوهشی ارائه شده توسط هر کدام از دانشجویان با نتیجه آزمون زیرجمع می شود.)


۱۳۸۶ اسفند ۳, جمعه

جملات کوتاه

همه ی سخن ها و همه ی علمها و همه ی هنرها و همه ی حرفت ها مزّه و چاشنی از این سخن دارند – که اگر آن نباشد ، در هیچ کاری و حرفتی مزّه نماند.
مقالات مولانا (فیه مافیه)

عکس معماری

خیابان امام رضا - مشهد

۱۳۸۶ اسفند ۲, پنجشنبه

آموزش معماری

چیستی دکترای معماری (02)

در دوره دکترای معماری واحد علوم و تحقیقات ، برای دروس مرحله آموزشی(Course)دو بخش وجود دارد ؛

1- دروس اصلی (مطالعات تطبیقی در معماری – روشهای علوم تجربی در نقد فضا – مباحث منتخب در معماری – معماری ادیان – زبان مشترک معماری و سایر هنرها ....................)
2- دروس ویژه که این مباحث در پنج زمینه (Field) تقسیم بندی می شوند و دانشجو بر اساس موضوع رساله خود از هر کدام از زمینه ها ، واحدهای مرتبط خود را انتخاب می کند . زمینه ها و برخی از دروس بشرح زیرند ؛

· اقلیم ؛ (معماری و قناعت – معماری و انرژی های نو - ..............)
· سازه و علوم ساختمانی ؛ (سازه های نو در معماری – مباحث نظری در مرمت - ........)
· علوم انسانی و معماری ؛ (روانشناسی محیط – اقتصاد و معماری - ........)
· مباحث تاریخی و نظری در معماری ؛ (معماری معاصر ایران – سنت و مدرنیسم در معماری - ....)
· مباحث نظری در آموزش معماری ؛ (برنامه ریزی معماری – شیوه ها و مکاتب آموزش معماری - .....)

توجه ؛
- اخذ 9 واحد از دروس اصلی و مابقی از دروس ویژه الزامی است .
- کلیه دروس 3 واحدی هستند و 51 ساعت کلاس نظری در طول ترم به هر کدام اختصاص می یابد .

۱۳۸۶ اسفند ۱, چهارشنبه

آموزش معماری

چیستی دکترای معماری (01)
بعد از شرکت در آزمون دکترای معماری سال 1384 دانشگاه آزاد اسلامی و قبولی اینجانب در آن، طبعاً مراحل ثبت نام و شرکت در مرحله آموزشی (Course) از سال 1385 در دانشکده هنر و معماری واحد علوم و تحقیقات تهران آغاز گردید .
با حضور در دوره دکترای معماری ، افکار و تجربیات متنوع و متعددی ، برای هر فردی حاصل می گردد که بنده تصمیم دارم با همراهی دوستان در مقوله ای با عنوان « چیستی دکترای معماری » به معرفی و بررسی این مقطع بپردازیم .
ضمناً با توجه به استقبال عمومی برای پذیرش در دوره های دکترای معماری داخل و خارج از کشور ، شاید بتوانیم به بخشی از نکات مبهم این موضوع نیز پرداخته و در جهت آشنایی بیشتر با این مهم ، قدمی هرچند کوچک برداریم .
در ابتدا بسراغ ضوابط و آیین نامه ها رفته و به نقل از منابع دانشگاه آزاد اسلامی واحد مشهد و در حوزه تحصیلات تکمیلی بذکر اطلاعات موجود می پردازیم .(بنظر می رسد که این مقررات نمی بایست تفاوت های اساسی با ضوابط دانشگاههای سراسری داشته باشند و البته در این خصوص پذیرای نظر مطلعین امر هستیم .)

آئین نامه دوره دکتری Ph.D (آئین نامه آموزشی دانشگاه آزاد اسلامی)

تعریف ؛ دوره دکتری Ph.D بالاترین مقطع تحصیلی آموزش عالی است که به اعطا مدرک می انجامد و مجموعه ای هماهنگ از فعالیت پژوهشی و آموزشی است .

هدف ؛ هدف از ایجاد دوره دکتری ، تربیت افرادی است که با احاطه یافتن به آثار علمی در یک زمینه خاص و آشنا شدن با روشهای پیشرفته تحقیق و دستیابی به جدیدترین مبانی آموزش و پژوهش ، بتوانند با نوآوری در زمینه های علمی و تحقیقی ، در رفع نیازهای کشور و گسترش مرزهای دانش ، در رشته تخصصی خود ، موثر بوده و به تازه هائی در جهان دانش دست یابند .

محور اصلی ؛ محور اصلی فعالیتهای دوره دکتری ، پژوهش و کسب تبحر در یک رشته خاص علمی است و آموزش وسیله برطرف کردن کاستی های آموزشی دانشجویان این دوره است ،تا راه را برای رسیدن به اهداف دوره هموار سازد .

مراحل دوره ؛ دوره دکتری به دو مرحله آموزشی (Course) و پژوهشی(Research) تقسیم می شود . مرحله آموزشی از زمان پذیرفته شدن دانشجو در امتحان ورودی آغاز و به امتحان جامع پایان می پذیرد . مرحله پژوهشی پس از مرحله آموزشی آغاز و با تدوین رساله و دفاع از آن پایان می پذیرد .

پاره ای از مواد اصلی در جریان شناخت دوره بشرح زیرند ؛

( مرحله آموزشی Course Term )

ماده 10؛ دانشجویی که برای دوره دکتری ثبت نام می کند ، بسته به میزان دروس مورد نیاز رشته ، موظف است بین 18 تا 22 واحد درسی را با نظر استاد راهنما مطابق با برنامه مصوب شورای عالی برنامه ریزی در مدت مجاز دوره ، با موفقیت بگذراند .

ماده 11 ؛ دانشجو در مرحله آموزشی ، موظف است در هر نیمسال تحصیلی بین 6 تا 12 واحد درسی از دروس مرحله آموزشی را انتخاب و ثبت نام کند ، مگر آنکه کمتر از 6 واحد درسی باقی داشته باشد .

ماده 12 ؛ طول مدت مجاز مرحله آموزشی 4 نیمسال تحصیلی است ، چنانچه دانشجو نتواند در این مدت ، مرحله آموزشی را بپایان برساند ، از ادامه تحصیل محروم می شود .

ماده 13 ؛ حداقل نمره قبولی در هر درس 14 از 20 است ، در صورتیکه نمره دانشجو در یک درس کمتر از 14 باشد ، باید آن را تکرار کند . در هر حال میانگین کل دانشجو نباید از 16 کمتر باشد .(میانگین کل نمره های دانشجو در مرحله آموزشی دوره دکتری نیز نباید از 16 کمتر باشد)

ماده 14 ؛ دانشجویی که دروس مرحله آموزشی را با موفقیت بپایان رسانیده ، باید در یک امتحان جامع که بصورت کتبی و شفاهی یا هر دو آنها برگزار می شود ، شرکت کند .

ماده 15 ؛ میانگین کل نمرات امتحان جامع ، نباید از 15 کمتر باشد .در صورت پایین تر بودن نمره ، دانشجو تنها یکبار دیگر می تواند در امتحان جامع شرکت کند .

( مرحله پژوهشی Research Term)

ماده 16 ؛ ثبت نام دانشجو در مرحله پژوهشی و تدوین رساله ، پس از اعلام قبولی وی در امتحان جامع صورت می گیرد .

ماده 18 ؛ تعداد واحدهای رساله در مرحله پژوهشی بین 20 تا 24 واحد است . در هر حال ، مجموعه واحدهای آموزشی و پژوهشی در دوره دکتری بین 38 و 46 واحد بوده و از این حدود نباید تجاوز کند .

ماده 24 ؛ حداکثر مدت مجاز تحصیل در دوره دکتری 9 نیمسال است .(به پیشنهاد استاد راهنما و تائید شورای تحصیلات تکمیلی گروه می توان یک نیم سال دیگر به مدت مجاز تحصیل اضافه نمود و در موارد استثنایی با تائید کمیسیون مواد خاص دانشگاه ، یک نیم سال دیگر به سنوات تحصیلی دانشجو اضافه می شود.)

ماده 25 ؛ دانشجو دوره ی دکتری باید بطور تمام وقت به تحصیل بپردازد تا بتواند از مزایای دانشجویی دوره برخوردار باشد .

۱۳۸۶ دی ۱۲, چهارشنبه

جملات كوتاه

- بزرگان ، زاده نمي شوند ، ساخته مي شوند .
- آدمهاي بزرگ بر خود سخت مي گيرند و آدمهاي حقير بر ديگران .
"كنفوسيوس"